• Tamási Áron utca 15 szám, Székelyudvarhely

Alla Breve

Az Alla Breve Vegyeskart 1993 februárjában zenekedvelő helyi középiskolás diákok alapították meg Kovács László zenetanár, karnagy felhívására. A Művelődési Ház a kezdetektől felkarolta a kezdeményezést próbatermet biztosítva az énekelni kívánó diákok részére. Az intenzív, heti 3 alkalommal tartott 2 órás próbák, a kórustagok lelkesedése, munkabírása viszonylag gyorsan meghozta az eredményt, kiállítás-megnyitókon, városi rendezvényeken léptünk fel, majd környező falvainkba, városainkba is ellátogattunk, a Marosvásárhelyen évente megrendezett kórusfesztiválokon szintén számíthattak ránk. Felvettük a kapcsolatot számos magyarországi, szlovákiai magyar kórussal, a ’90-es évek elejétől évente akár több alkalommal is eleget tettünk meghívásuknak, illetve mi is vendégül láttuk városunkban ezen kórusokat.


Az időközben 55-60 fősre duzzadt ifjúsági kórussal CD felvétel is készült, ezen egyházi művek mellett népdalfeldolgozások (Bartók, Kodály, stb), magyar és idegen nyelvű madrigálok, spirituálék, könnyűzenefeldolgozások (ABBA egyveleg, Hair részlet, stb.) is hallhatóak voltak. A többéves kitartó munka eredményeképpen kórusunk megkapta az Arany koszorú minősítést, melyre igen büszkék vagyunk. A különböző kórusfesztiválok, külföldi turnék mellett anyavárosunkat sem hanyagoltuk el, a Művelődési Ház, a Polgármesteri Hivatal, az Egyházkerületek által szervezett programok keretében rendszeresen felléptünk, fellépünk a mai napig is.


Kórusunk jelenleg 31 tagot számlál, többségünk több, mint 10-15 éve énekel aktívan az Alla Breve-ben. A munkahely, gyereknevelés, másoddiplomaszerzés, továbbképzések, stb. mellett is igyekszünk életben tartani a lassan 20. születésnapjához közeledő kórusunkat, repertoárunkat bővítjük, heti rendszerességgel próbálunk, fellépéseket szervezünk, vendégkórusokat fogadunk. Az elmúlt két évben turnéztunk Magyarországon több alkalommal is, de emellett nem hanyagoljuk el az udvarhelyszéki települések közösségeit sem. Rendszeresen részt veszünk különböző városi ünnepségeken: karácsonyi vásár, Meseváros, március 15. ünneplés, szoboravatások, kiállítás megnyitók, stb., műsorunkkal is emelve a rendezvények színvonalát.


Hagyománnyá vált kórusunk életében, hogy minden karácsony másodnapján valamely kis székely falu templomában meghitt, bensőséges ünnepi előadással örvendeztetjük meg a falubelieket, majd ezt követően évzáró kórus mulatságot tartunk közös zenéléssel, tánccal, játékokkal. Mindemellett két másik kórussal karöltve minden évben farsangi bálozunk, a jelmezek tervezgetése, a tréfás műsorokra való közös készülődés még inkább csapattá kovácsol bennünket.